fb

Povećava rizik kardiovaskularnih obolenja

 

Jedan od razloga što masovno bolujemo i umiremo od srca je taj to što smo generalno fizički neaktivna nacija.

Demencija je verovatnija

Ako previše sedite, vaš mozak može izgledati poput mozga nekoga s demencijom. Sedenje također povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola. Kretanje tokom dana može čak i više od vežbanja smanjiti rizik od svih ovih zdravstvenih problema.

Poništit ćete sve efekte  vežbanja

Lošim efektima prekomernog sedenja teško se je suprotstaviti  vežbanjem. Čak i ako vežbate 7 sati nedeljno – daleko više od predloženih 2-3 sata – ne možete preokrenuti efekte sedenja po 7 sati. Ne bacajte sav taj naporan posao u teretani udarajući u kauč do kraja dana. Nastavite se kretati!

Šanse za porast dijabetesa

Da, verovatnije je da ćete dobiti dijabetes  ako ceo dan sedite.

I to ne samo zato što sagorevate manje kalorija. Čini se da to čini stvarno sedenje. Nije jasno zašto, ali lekari  misle da sedenje može promeniti način na koji Vaše telo reaguje na inzulin, hormon koji pomaže u sagorevanju šećera i ugljenohidrata radi energije.

Mogli bi dobiti DVT

Duboka venska tromboza (DVT) je ugrušak koji nastaje na nozi, često zato što predugo mirno sedite. To može biti ozbiljno ako se ugrušak oslobodi i nalegne  na Vaša pluća. Možda ćete primijetiti oticanje i bol, ali neki ljudi nemaju simptome. Zbog toga je dobra ideja prekinuti dugo sedenje.

Dobit ćete na težini

Gledate puno TV-e? Surfujete  webom satima? Verovatnije je da ćete imati prekomernu težinu ili pretilost. Ako vežbate svaki dan, to je dobro, ali to neće napraviti veliku promenu  na dobijenim kilogramima koji su nastali  kao rezultat prekomernog gledanja ekrana.

Vaša anksioznost bi se mogla povećati

Može biti da ste često sami i da puno razmišljate o budućnosti. Ako vam ovo poremeti san, mžete postati još teskobniji. Osim toga, ako ste previše vremena sami, može se desiti  da se povučete od prijatelja i voljenih, što se povezuje sa socijalnom anksioznošću. Naučnici još uvek pokušavaju otkriti tačan uzrok.

Uništava vam leđa

Sedeći položaj stvara veliki stres  leđima, vratu i kičmi.  Bez obzira koliko vam ugodno bilo, leđima se ipak neće svideti dugotrajno sedenje. Ustanite i krećite se minut ili dva svakih pola sata kako biste održali pravu kičmu.

Vodi do proširenih vena

Sedite predugo i krv Vam se može skupiti u nogama. To stvara dodatni pritisak u Vašim venama. Mogu nateći, iskriviti se ili se izbočiti – ono što lekari nazivaju proširenim venama.

 

Ako se ne pomaknete, mogli biste izgubiti mobilnost

Starije odrasle osobe koje nisu aktivne imaju veću verovatnoću da mogu oboleti  od osteoporoze (oslabljene kosti) i polako postaju nesposobne za obavljanje osnovnih svakodnevnih zadataka, poput kupanja ili toaleta.

Kako zauzeti stav

Radite više malih dnevnih aktivnosti: Ustanite i istegnite se na otprilike pola sata. Dodirnite nožne prste. Prošetajte po kancelariji. Provedite deo dana stojeći   za svojim stolom.  Nabavite radni stol koji možete podići ili napravite svoj. Sve ove stvari mogu vam pomoći  da zaustavite negativne efekte neprekidnog sedenja i održe Vas na putu ka dobrom zdravlju.

Share This