fb

Važnost čitanja kroz zabavu

Čitanje je nešto što ljudi obično izbegavaju dok idu u školu, jer već čitaju  udžbenike i članke za nastavu. Ali odvajanje vremena i  za čitanje knjige u kojoj uživate,  je korisno za Vaše mentalno zdravlje.

Glavna prednost čitanja iz užitka je što smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje. Fokusiranje na pisanu reč i zaplet priče može Vas odvojiti od stresa svakodnevnog života. 

čitanje

Čitanje zapravo stimuliše deo mozga koji se bavi nižim raspoloženjem i teskobom.

Još jedna prednost čitanja iz zabave je povećanje Vaše empatije. Kada čitate o iskustvima drugih ljudi, izmišljenim ili ne izmišljenim, to može povećati Vaše razumevanje za  tuđa osećanja.

Čitanje nije korisno samo za Vaše mentalno zdravlje i empatiju. Takođe Vam pomaže da poboljšate i pamćenje. Neke studije kažu da to pomaže u smanjivanju šansi za bolesti povezane s pamćenjem u kasnijem životu.

čitanje

 

 Na fakultetu već često koristite mozak, ali stvaranje navike čitanja u slobodno vreme u ovoj fazi obezbedit će Vam nastavak izoštravanja uma tokom cele zrele dobi.

Čitanje nije samo ugodna aktivnost kada imate puno slobodnog vremena, već pruža i psihološke koristi. Učestvovanje u nekoj aktivnosti ili hobiju u slobodno vreme podržaće Vaš akademski mentalitet pri povratku u školu.

čitanje
Share This