fb

Trudnoća i rođenje bebe – uspostavljanje zdravih navika u ishrani

Trudnoća i rođenje su ženska sreća, a ujedno i najvažniji period u životu svake žene..

Slažem se, dve pruge na testu – ništa više od znakova jednakosti između vašeg života i apsolutne sreće!

Radost zbog trudnoće

Verovatno ne postoji čovek na svetu koji sebi nije postavio pitanje: „A šta je sledeće?“

Neverovatno sjajne pozitivne emocije, misli o nečemu visokom i lepom – to su privilegije buduće majke.

Trudnoća je prozor u buduće zdravlje. Ako bi morali da biramo period u životu žene kada treba najviše da se posveti sebi i svom zdravlju, to bi svakako bio period trudnoće. Benefiti takvog stava i ponašanja su veliki, a ono što trudnicama daje dodatnu snagu jeste uverenje da čineći dobro za sebe, čine dobro i za svoju bebu u stomaku.

Početak trudnoće

Neke žene mogu prvi put doživeti poremećaj ishrane tokom trudnoće.

Jedno istraživanje  pokazalo je da  jedna od 21 žene ima poremećaj ishrane u doba trudnoće, a poremećaj prejedanja je najzastupljeniji.

poremećaj ishrane u trudnoći

Većina žena ima tendenciju da se ugoji tokom trudnoće zbog jedenja viška hrane. Prejedanje pod izgovorom da tokom trudnoće treba da jedete za dvoje može kasnije dovesti do ozbiljnih poteškoća

prejedanje u trudnoći

Zašto treba izbegavati prejedanje tokom trudnoće?

Previše jedenja tokom trudnoće može negativno uticati na dobrobit trudnice. Neki od razloga za izbegavanje prejedanja u trudnoći su:

1. Prekomerno debljanje

Dobijanje viška kilograma tokom trudnoće može fizički negativno uticati na trudnicu kao što su pojačani bolovi u nogama, bolovi u leđima i neopravdani pritisak na zglobove. Takođe može povećati rizik od razvoja proširenih vena i hemoroida.

2. Gestacijski dijabetes

Povišeni nivo šećera u krvi kod trudnica može povećati nivo bebinog insulina i šećera u krvi koje njegovo telo može da skladišti kao masnoću, izlažući mu rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

buduće mame - previše šećera

3. Hitni carski rez

Unošenje previše kalorija tokom trudnoće može uticati na težinu nerođene bebe. Povećava se mogućnost porođaja velike bebe, što može povećati šanse za carski rez i moguće komplikacije.

4. Gorušica

Gorušica je česta pritužba tokom trudnoće. Kako trudnoća napreduje, rastuća materica se može akumulirati u digestivnom traktu vršeći veći pritisak na stomak i creva. Prekomerno jedenje  može pogoršati slučajeve lošeg varenja i žgaravice.

5. Problemi sa nerođenom bebom

Beba se može roditi prevelika u slučaju da majka postane prekomerna u težini zbog prejedanja. U vreme rođenja, veća beba može povrediti majčina ramena ili rodni kanal. Velike bebe su takođe sklone respiratornom distresu, niskom šećeru u krvi, riziku od gojaznosti i srčanih bolesti nakon rođenja.

mogući problemi u trudnoći

6. Preeclampsia

Preeklampsija je komplikacija trudnoće koju karakteriše visok krvni pritisak i znaci oštećenja drugog sistema organa, najčešće jetre i bubrega. Preeklampsija obično počinje nakon 20 nedelja trudnoće kod žena čiji je krvni pritisak bio normalan. Može postati razlog prevremenog porođaja. Obično se u takvim slučajevima savetuje potpuni odmor u krevetu ili čak lekovi.

 

7. Gubitak kilograma nakon porođaja

Trudnica može lako da propusti očekivano povećanje telesne težine nakon porođaja. Ali u slučaju da dobije više od uobičajene težine, možda će biti potreban dodatni napor.

8. Loše navike

Stalnim prejedanjem možda stvarate novu lošu naviku. Prekidač za prejedanje možda nećete moći isključiti ni nakon porođaja, što može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema.

loše navike u ishrani

Povećanje telesne težine se ne preporučuje tokom trudnoće. Međutim, to ne znači da ne jedete ako ste gladni. Jedite zdravo i vežbajte umereno i izbegavajte prejedanje. Budite svesni rizika od prejedanja kako biste mogli imati zdravu i neprekidnu trudnoću.

tudnica i aktivnost

Uspostavljanje zdravih navika umesto onih povezanih s poremećajima u ishrani može vam olakšati trudnoću i poboljšati šanse za zdravu bebu.

 Kao trudnici potrebno Vam je mnogo zdrave energije, a idealan način da unesete u telo sve potrebne minerale i vitamine je konzumiranje funkcionalne hrane.

Samo jedna kesica funkcionalne hrane snabdeva Vaše i bebino telo svim potrebnim nutrijentima potrebnim u jednom danu!

 

Soul - izvor zdrave energije za trudnice

Ovo je celovita hrana, kao da jedete voće i povrće Sadrži sve ono što bebi treba za razvoj, a Vama daje energiju i telo drži u optimalnom balansu. Baš onako kako je priroda dizajnirala, iz samog izvora.

Naviknite svoje dete na zdravlje od prvog dana, dok je još u stomaku.

Koji su benefiti?

Ishrana funkcionalnom hranom tokom trudnoće povezana je s dobrim razvojem mozga i zdravom porođajnom težinom i može smanjiti rizik od mnogih urođenih mana.  Također će smanjiti rizik od anemije, kao i drugih neugodnih simptoma trudnoće poput umora i jutarnjih mučnina.  Siguran je za  trudnice od 5-og meseca.

 Nakon porođaja pomoći će vam da ubrzate oporavak organizma, da vratite izgubljenu energiju  pomoći  vam u regulisanju telesne težine, da poboljšate kvalitet kose, kože, noktiju. Sve što je potrebno i sa čime se susreće skoro svaka žena u tom period.

Veoma je koristan i za dojilje.

koristi od ishrane semenkama

Kome je pomoglo?

Evo nekoliko svedočanstava iz stvarnog života koji nam govore o svom iskustvu sa Soulom! Ona nisu namenjena za dijagnostiku, lečenje, ili sprečavanje bilo kojeg stanja ili bolesti, već lična ikustva ljudi.

  • Ja sam koristila od početka trudnoće, iako se soul koristi tek od petog meseca trudnoće.
  • Nalazi i čitava trudnoća je uredna. Samo sam koristila Soul (nikakve druge tablete za trudnice,prenatal…..)
  • Moja prijateljica je koristila od početka same trudnoće i odlično se osećala. Čak kaže prvi put da nije imala grčeve u nogama koji su joj inače stvarali veliki problem u prethodnim trudnoćama. Ovo joj je bila četvrta trudnoća i prvi put da nije imala grčeve i baš mi je rekla da je sigurna da joj je soul pomogao.
  • Ja sam takoder koristila Soul na početku trudnoće. Mučnine su bile znatno manje. Mnogo sam se bolje osećala. Pre trudnoće na par meseci sam takoder pila Soul radi zdravstvenih problema koje sam tada imala. I naravno Soul je bio tu i postporodjajnom periodu.
  • Najvažnije je da nisam imala glavobolje tokom trudnoće, jer je to bio najveći problem  sa kojim sam se borila pre trudnoće. Soul mi je pomogao kod glavobolje, to sam odmah osetila. Definitivno mislim da je vredno da se proba i oseti poboljšanje. Ove hranljive materije i zdrave masti su veoma važne i korisne za mamu i bebu.

I tu nije kraj

SOUL bi trebalo početi davati deci, od trenutka kada im pedijatar preporuči voćnu kašicu za ishranu, jer se ta kašica pravi od voća koje sigurno nema dovoljno nutritivnih sastojaka i defekti počinju već tada. Sa malo dodatog SOUL-a u kašicu pojačaćemo nutritivnu  vrednost kašice i obezbediti pravilan rast i razvoj deteta. Pri tome ćemo mu ojačati imuni sistem, koji mu u tom periodu života i te kako treba.

soul i bebe 1

Kako deca reaguju

Kod prehlada, upala grla, kašlja, bronhitisa – Soul i Soul Red

  • Iskustvo: Moj jednogodišnji sin je zimus imao tempreraturu do 39.8° C  3 dana i 3 noći. Davala sam mu lupocet, neofen i sve što inače preporučuju…I dojadilo mi je. 4-ti dan sam mu dala celu vrećicu Soul Red-a. Temperatura i svi simptomi su nestali.
  • Ja sam mojoj devojčici davala soul od 5-og meseca života i core. Počela sam od jedne kašikice dnevno, pa povećavala svakih 7 dana po jednu kašikicu. Beba od 1 godine sme popiti celu kesicu soula i ¼ cora. Bila je zdrava ko dren, nikad nije bilo kašlja, slina, krvna slika je uvek bila super, a vadili smo je svaki mesec, štitna isto dobro. Kad je počela piti imala je senku na mozgu, a nakon 3 meseca na kontoli više je nije bilo. Izuzetno je bila bistra, imala je malo problema  sa motorikom i stolicom pre no što smo krenuli piti soul i core, ali njoj je sve krenulo da ide nabolje uz proizvode. Imala je problem sa srcem, urođenu srčanu manu, ali joj je na merenjima bio dobar kiseonik u krvi. Uglavnom tople preporuke!  
zdravo novorođenče

Hvala ti draga mama što me toliko voliš da ti je briga o mom zdravlju najveći prioritet, jer samo zdrav mogu da imam srećno i lepo detinjstvo i da izrastem u normalnog čoveka.

Share This