fb

Savremeni nacin života i industrijska proizvodnja hrane doneli su nam pregršt novih informacija o dijetetskim i nutritivnim dodacima koji čuvaju naše zdravlje.

Je li sve to tako?

Lekari i nutricionisti već decenijama upozoravaju da je najsigurniji način za zadovoljenje dnevnih nutritivnih sastojaka prirodna i pravilno pripremljena hrana. Međutim, činjenica je da među nama postoje i osobe koje određenim dodacima ishrani u vidu tableta ili napitaka uspešno nadoknađuju svoje eventualne dnevne deficite. To se najčešće odnosi na trudnice, dojilje, rekonvalescente, starije osobe, ali i studente, sportiste i na još po nekog, možda čak i sve nas? Zbog toga pre odluke o kupovini saznajte što više o proizvodima ove vrste.

Potrebno je znati da dodaci ishrani nisu definisani kao proizvodi koji u potpunosti zamenjuju prirodnu ishranu. To se posebno odnosi na sveže voće i povrće s obzirom na to da dijetetski suplementi ne predstavljaju jednostavnu kopiju namirnica.

Korekcija ili dodatak prirodnoj ishrani preporučuje se u sledećim uslovima:

  • Žene koje mogu postati trudnice trebalo bi da uzimaju 400 mikrograma folne kiseline dnevno u obliku suplementa, bez obzira na pojačanu ishranu prirodnim namirnicama sa većim sadržajem folata.
  • Trudnice, kojima se preporučuju prenatalni vitaminski kompleksi uz dodatak gvožđa.
  • Za osobe starije od 50 godina preporučuju se namirnice bogate vitaminom B12, kao i multivitaminski dodaci vitamina B12.
    Dodaci prehrani se takođe preporučuju u sledećim slučajevima:
  • Niska kalorijska dijeta koja sadrži manje od 1600 kcal / dan.
  • Vegetarijanci koji ne hrane različite namirnice.
  • Žene koje imaju veliko krvarenje tokom menstrualnog krvarenja.
  • Medicinska stanja kod kojih dolazi do poremećaja u apsorpciji hrane kao što su hronična dijareja, alergije na hranu, intolerancija pojedinih hranljivih sastojaka, oboljenja jetre, žučne kese, creva ili pankreasa.
  • Ranije hirurške operacije na digestivnom traktu koje onemogućavaju pravilnu resorpciju hrane.

 

Ukoliko se odlučite  za konzumaciju mineralnih ili vitaminskih dodataka ishrani obratite pažnju na sastav proizvoda. Veoma je važno da proizvodi ne sadrže ni trunkicu veštačkih zaslađivača, boja, ukusa i konzervanasa. Da količina i sastav 100% odgovara natpisu na deklaraciji.  Kontaktirajte nas za pojašnjenje.

Share This