fb

Glutation : Majka svih antioksidanata

Šta treba da znate

Uprkos više desetina hiljada  medicinskih članaka napisanih o važnosti ključne molekule, mnogi od nas imaju hronični nedostatak, a da ga nisu ni svesni !  Glutation igra vitalnu ulogu u optimizaciji ukupnog zdravlja. To je tajna prevencije starenja, infekcija, hroničnih bolesti, pa čak i raka.

Šta je glutation?

Grafički prikaz glutationa

Glutation, poznat kao „majka svih antioksidanata“, jedan je od glavnih detoksikatora u našim telima i igra imperativnu ulogu u jačanju zdravlja imuniteta. Glutation je molekul koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Previše slobodnih radikala može izazvati oštećenje na ćelijskom nivou, usled čega nastaju  mnoge bolesti.

Svakodnevno nailazimo na toksine: zagađenje vazduha, glifosat iz hrane i u vodi gde se često nalaze elementi u tragovima i teški metali. Tako je – toksini se redovno dobijaju iz naših glavnih izvora preživljavanja: vazduha, hrane i vode.

Slobodni radikali i glutation

Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji se formiraju kao odgovor na faktore kao što su vaša ishrana i okolina. Kada ima više slobodnih radikala nego antioksidanata, dolazi do oksidativnog oštećenja ćelija. Ovo može dovesti do upale i raznih zdravstvenih problema u rasponu od visokog krvnog pritiska i dijabetesa do Alchajmerove bolesti i još mnogo toga.

Glutation je antioksidans koji može napraviti veliku razliku u zaštiti naših tela. To je molekul koji sadrži sumpor, što znači da je njegova struktura lepljiva. Delujući kao papir za mušice, glutation hvata toksine koji ulaze u telo lepeći se za njih dok se transportuju i izlučuju iz tela.

glutation se vezuje za toksine

Dobra vest je da se on prirodno nalazi u vašem telu. Proizvode ga jetra i nervne ćelije u centralnom nervnom sistemu.

 Loša vest je moderan način života koji se sastoji od loše ishrane, izloženosti zagađenju vazduha, zračenju, lekovima, stresu, traumi, starenju i infekcijama, a sve to iscrpljuje glutation u telu. Visok oksidativni stres dovodi do velike potražnje za antioksidansima kao što je glutation. Telo postaje gotovo nemoguće da zadovolji ponudu potražnje, što dovodi do široko rasprostranjenih nedostataka.

Normalno, glutation se reciklira u telu, ali kada toksično opterećenje postane preveliko, jetra je preopterećena i oštećena. Tada nismo u stanju da regenerišemo zaštitne molekule.

Glutation takođe igra ulogu u borbi protiv infekcija. Živeći u svetu gde lekari vide sve više infekcija otpornih na antibiotike, neophodno je pronaći alternative. Glutation igra ključnu ulogu u regulisanju imunih ćelija kako bi im pomogao u borbi protiv infekcije. Takođe stimuliše aktivnost prirodnih ćelija ubica koje pomažu u uništavanju raka, bakterijskih i virusnih infekcija. Smatra se da glutation ima bitna antibakterijska svojstva.

Šta može a šta ne može učiniti za vaše telo?

 • Kao antioksidant, glutation pomaže vašem telu da uravnoteži slobodne radikale i da ostane zdravo. Deluje na ćelijskom nivou, da spreči upale i druga oštećenja ćelija od kojih se možete razboleti
 • Glutation takođe pomaže u razgradnji hranljivih materija, aktiviranju enzima, proizvodnji proteina, popravljanju DNK, inaktivaciji toksina i regulaciji imunološkog sistema

Za šta se koristi glutation?

Glutation je preokrenuo proces starenja, sprečio rak i sačuvao pamćenje.

Takođe  može pomoći u sprečavanju širokog spektra zdravstvenih problema  koji su rezultat upale uzrokovanih  oksidativnim stresom, uključujući:

 • Aterosklerozu
 • Lajmska bolest
 • Alchajmerova bolest
 • Sindrom hroničnog umora
 • Kolitis
 • Visok holesterol
 • Osteoartritis
 • Astma
 • Katarakta
 • Dijabetes
 • Glaukom
 • Bolest srca
 • Hepatitis
 • Oboljenje jetre
 • Parkinsonova bolest
 • Pomaže kod efekta konzumiranja alkohola

Gde se nalazi glutation?

Glutation se lako nalazi u određenim namirnicama, kao što su voće i povrće. Studija objavljena u Nutrition and Cancer otkrila je da mlečni proizvodi, žitarice i hleb generalno imaju nizak sadržaj glutationa. Jestiva i biljna hrana imaju umerene do visoke količine, a sveže pripremljeno meso ima relativno visok sadržaj glutationa.

Vaše telo proizvodi neke antioksidante, ali drugi potiču iz spoljnih izvora kao što su vaša ishrana ili se može uzimati kao dodatak ishrani u vidu  suplementa  kao što je Soul.

Soul u kesici

Oralni oblici glutationa su uglavnom neefikasni jer telo vari proteine. Međutim, preporučuju se suplementi koji podržavaju glutation.

Vitamin C i E (zajedno rade na recikliranju glutationa)

Folat i vitamini B6 i B12 (pomažu u proizvodnji glutationa)

Alfa lipoinska kiselina (uključena u detoksikaciju)

Sikavica (poznata po svojim antioksidativnim svojstvima i pomaže u povećanju nivoa glutationa)

Ekstrakt kurkume (istraživanja pokazuju da podiže nivo glutationa)

Sasvim je jasno i ubedljivo da je adekvatna dostupnost glutationa ključna za održavanje opšteg zdravlja, zaštitu tela od toksina i promovisanje dugovečnosti.

U svetu u kome živimo skoro je nemoguće potpuno izbeći toksine. Na sreću, nauka nam ukazuje na „majku svih antioksidanata“ kao na uzbudljivu potencijalnu opciju za prevenciju i/ili lečenje infekcija i preopterećenja toksinima.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

 1. Da li je glutation loš za srce?

Glutation je snažan antioksidans za srce. Prema studijama, njegov nedostatak je povezan sa većom učestalošću  srčane slabosti.

 1. Koji su simptomi nedostatka glutationa?

Ljudi sa njegovim nedostatkom mogu razviti česte bakterijske infekcije. Ostali simptomi njegovog nedostatka uključuju anemiju i simptome uzrokovane problemima sa mozgom, uključujući napade i intelektualnu nesposobnost.

 1. Da li glutation uklanja ožiljke?

Može pomoći u smanjenju i prevenciji tamnih mrlja, staračkih pega i ožiljaka. Pored toga, detoksikuje jetru što rezultira svetlijom i čistijom kožom.

 1. Kako glutation pomaže koži?

To je antioksidant koji se prirodno nalazi u našim ćelijama, koji se bori protiv slobodnih radikala, stimuliše imuni sistem i pomaže u detoksikaciji našeg tela. Dalje može izazvati osvetljavanje kože inaktiviranjem enzima tirozinaze koji pomaže u proizvodnji pigmenta.

 1. Koliko će vremena trebati da se vide rezultati glutationa?

Možda ćete primetiti prednosti upotrebe glutationa nakon otprilike tri nedelje terapije. Osim toga, poboljšanja zavise od toga koliko redovno uzimate terapiju, vašeg opšteg zdravlja i metabolizma.

 1. Može li glutation pomoći autizmu?

Mala studija objavljena u Medical Science Monitoru 2011. pokazuje vezu između niskog nivoa glutationa i poremećaja iz spektra autizma.

 

Za studiju, 26 dece uzrasta od 3 do 13 godina sa dijagnozom poremećaja iz spektra autizma dodeljeno je osam nedelja lečenja. Dobili su oralne suplemente glutationa ili losion za kožu koji sadrži glutation.

Rezultati su pokazali da su suplementi glutationa pomogli povećanju nivoa glutationa kod učesnika u različitom stepenu. Autori studije pozivaju na dalja istraživanja kako bi se istražili efekti upotrebe dodataka glutationa za one sa poremećajima iz autističnog spektra.

Share This