fb

Šta biste trebali jesti kad ste bolesni i oporavljate se od bolesti

Kada ste bolesni ili se oporavljate od bolesti, važno je da se hranite hranjivom hranom koja će vam pomoći u oporavku. Imuni sistem ima veliku potrebu za energijom i presudno je za brz i potpun oporavak da ima dovoljno hranjivih sastojaka za njegovo napajanje.
Kada se razbolite, briga o sebi postaje važnija nego ikad, a jedna od najvećih stvari pod vašom kontrolom je ono što jedete.
Pogledajmo šta biste trebali, a što ne biste trebali jesti kad ste bolesni.

Jedite:

Hranjiva hrana – Hrana zdravog razuma, za koju znate da je dobra za vas. Voće i povrće, meso i riba uvek će biti najbolja hrana.
Lagana i lako probavljiva – probavljanje hrane zahteva puno energije i tu energiju ne želite oduzeti od imunog sistema. Neka vaši obroci budu lagani i lako probavljivi. Izbegavajte teške skrobove.
Velika gustina hranjivih materija – Vašem telu treba mnogo hranjivih sastojaka, zato se opredelite za heanu sa što više vitamin, minerala I fitonutrijenata.

Izbegavajte:

Šećer – Šećer će oslabiti imuni sistem i to je poslednje što trebate jesti kad ste bolesni. Čak i ako osećate da vam je potrebno više energije, pokušajte da izbegnete šećer i umesto toga jedite zdravu hranu i u organizam unosite dovoljno tečnosti.
Jaku hranu – ako ne želite da opteretite probavni sistem, kako bi telo moglo svu svoju energiju usmeriti na imunološki sistem i borbu protiv bolesti.

Hidratacija:

Hidratacija je najvažnija kad ste bolesni. Svakoj pojedinoj ćeliji u telu treba dovoljno vode i elektrolita za efikasan rad. Ako ne budete pravilno hidrirani, usporit ćete proces oporavka i inhibirati vaš imunološki sistem.

Obavezno pijte puno sveže vode.

Share This