fb

Otrovna kozmetika

Kozmetički preparati su puni konzervanasa koji mogu uzrokovati velike probleme na telu poput ekcema, dermatitisa, i drugih alergijskih reakcija. S druge strane, pojedini sastojci u šminki i kozmetici mogu da izazovu probleme sa glavoboljom i neplodnošću.

Kozmetika obiluje hemikalijama koje produžavaju njihov vek trajanja, čuvaju boje i sprečavaju da se sljušte sa kože.

Stručnjaci upozoravaju da su te hemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, izazvati umor, gubitak pamćenja, probleme s kožom.

Najzastupljenija komponenta većine kozmetičkih proizvoda je voda (80-90%).
Kada je čista i sveža, voda je izvor zdravlja.  Ali i najpogodnija sredina za razvoj bakterija i drugih štetnih mikroorganizama, koji mogu da izmene njena svojstva i učine je opasnom po zdravlje.

Zato se u kozmetičke proizvode koji sadrže vodu, moraju dodavati razni sintetički konzervansi i druge hemikalije. Dodaci čiji je zadatak da unište sve mikroorganizme koji bi mogli dovesti do kvarenja proizvoda.
To jeste dobro za proizvod, ali ne i za organizam u kojem se svi ti otrovi nagomilavaju i talože.

Pored konzervanasa, imaju u sebi i razne vrste emulgatora, koji omogućavaju sjedinjavanje vode sa ostalim komponentama. Na etiketama su obeleženi kao trocifreni brojevi sa slovom E ispred, a Svetska Zdravstvena Organizacija svake godine proširuje spisak onih koji su zabranjeni, jer su ocenjeni kao nebezbedni za zdravlje ljudi.

Žene bi trebale pažljivo razmišljati o proizvodima koje koriste i trebale bi  tražiti više informacija o njihovoj sigurnosti.

Share This