fb

Resveratrol

Šta je resveratrol?

Resveratrol je jednostavno rečeno vrsta biljnog jedinjenja poznatog kao polifenol. Deluje kao antioksidant u vašem telu, štiti od oštećenja slobodnih radikala i potencijalno smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem. Postao je poznat po promovisanju zdravlja srca, ali možda ćete biti iznenađeni brojem drugih zdravstvenih koristi koje resveratrol ima.

resveratrol

Do sada je resveratrol pronađen u oko 70 različitih biljnih vrsta, uključujući i neke namirnice koje obično jedemo. Grožđe ima posebno visoku koncentraciju, a istraživači smatraju da bi to moglo biti zato što su vinovu lozu često napadaju gljivični patogeni koji mogu stimulisati proizvodnju resveratrola.

Sa detaljnijim proučavanjem resveratrola krenulo se početkom 1990-ih godina kada je uočen tzv. francuski paradoks: zašto francuzi mogu da jedu hranu bogatu zasićenim mastima, da piju vino i uživaju u raznim delikatesima, a da istovremeno imaju najmanje kardiovaskularnih oboljenja u zapadnom svetu? Otkriveno je da je za to zaslužan resveratrol.

Najbolje zdravstvene prednosti resveratrola:

Počnimo sa onim što je resveratrol dovelo u središte pažnje:

Zdravlje srca

Studije su pokazale da ima nekoliko značajnih pozitivnih efekata na  srce. Jedan od najvećih je poboljšanje nivoa holesterola. Može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola, podizanju nivoa HDL (dobrog) holesterola i potencijalno smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola.

srčani udar

Druga istraživanja su takođe pokazala da resveratrol ima „antiaterosklerotski“ efekat, što znači da može pomoći u zaštiti od ateroskleroze. Ateroskleroza je nakupljanje u arterijama koje na kraju može izazvati pucanje ili krvni ugrušak.

Još više studija sugeriše da resveratrol može da snizi krvni pritisak. Ispitivanja na ljudima su do sada ograničena, ali ovo bi mogla biti velika vest za one koji imaju hipertenziju (još jedan faktor rizika za srčana oboljenja).

Zaštita zdravlja mozga

Porast bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije jasno je pokazao da je zdravlje mozga ključni deo dobrog starenja. Vaš mozak je ono što vas održava prisutnim i povezanim sa životom, ali funkcija često opada kako starite.

Resveratrol bi mogao da bude jedan od delova slagalice u održavanju zdravlja  mozga. Pokazao je neuroprotektivna svojstva, delom zbog svoje antioksidativne aktivnosti, a može pomoći u usporavanju kognitivnih sposobnosti  povezanih sa starenjem.

alhajmerova bolest

Može biti od pomoći za dijabetes

Neka istraživanja su pokazala da je  resveratrol  koristan za one sa dijabetesom ili predijabetesom, jer  može poboljšati osetljivost na insulin. Ovo je važno jer otpornost na insulin dovodi do povećanja šećera u krvi, što se na kraju može razviti u dijabetes tipa 2.

diabetes

Resveratrol takođe smanjuje upalu i oksidativni stres, koji može dovesti u veći rizik od dijabetesa.

Istraživači kažu da je potrebno više studija da bi se utvrdio puni potencijal resveratrola za dijabetes. Međutim, preliminarna klinička ispitivanja do sada pokazuju efikasnost kod pacijenata sa dijabetesom.

Ima efekat protiv starenja

Antioksidansi se mogu smatrati najvećim poznatim  jedinjenjima protiv starenja.Oni štite vaše telo od slobodnih radikala koji mogu ubrzati proces starenja i doprineti mnogim hroničnim bolestima.

zdravlje i u starijem dobu

Kao moćan antioksidans, resveratrol doprinosi sopstvenim svojstvima protiv starenja u vašem telu.

Resveratrol verovatno ima neke posebne prednosti za dugovečnost.

Može ublažiti bol od artritisa

Jedan od najvećih simptoma artritisa je raspad hrskavice. Ovo nije  problem sam po sebi, već je   odgovoran i za veliki broj bolova povezanih sa artritisom. Značajno je da je resveratrol  u stanju da značajno smanji oštećenje hrskavice i ublaži bolove od artritisa.

Neka istraživanja pokazuju da može smanjiti otok i osetljivost zglobova, kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom. Istraživači uključeni u studiju čak su predložili da se to smatra terapijom koja se koristi uz konvencionalni tretman.

bolest zglobova

Potencijal protiv raka

Resveratrol je pokazao sposobnost da se bori protiv više vrsta ćelija raka: dojke, debelog creva, kože, želuca i prostate. Takođe postoje dokazi da se može boriti protiv raka u različitim fazama, uključujući formiranje i progresiju tumora.

karcinom

Ovo bi se moglo pokazati važnim jer mnoge prirodne supstance, uključujući i druge antioksidante, mogu pomoći da se zaštitite od raka, ali ne mogu da se bore protiv njega kada napreduje.

Može se boriti protiv gojaznosti

Kada su proučavali efekte resveratrola na dijabetes, istraživači su takođe otkrili da bi mogao da pomogne u sprečavanju gojaznosti. Konkretno, pomogao je u sprečavanju skladištenja masti  i  smanjio telesnu težinu kod već gojaznih. To znači da resveratrol može biti koristan za gubitak težine, kao i za sprečavanje gojaznosti.

gojaznost

Usporava starenje kože

Resveratrol nije dobar samo za unutrašnje zdravlje vašeg tela. Njegova antioksidativna svojstva takođe imaju neke neverovatne prednosti protiv starenja vaše kože.

Radeći na ćelijskom nivou u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala, resveratrol ima sposobnost da uspori pojavu starenja kože (bore, vranine noge, podočnjake, itd.).

Mnogo toga ima veze sa veoma važnim proteinom kože koji se zove kolagen, za koji ste verovatno čuli. Kolagen igra veliku ulogu u održavanju vaše kože čvrstom, zategnutom i bez bora – u osnovi mladalačkog izgleda.

Jedan od načina na koji oštećenje slobodnih radikala utiče na vašu kožu je izazivanje enzima kolagenaze, koji razgrađuje kolagen. Borbom protiv slobodnih radikala, resveratrol pomaže u usporavanju ovog procesa i održava vašu kožu mlađom duže.

Druga istraživanja pokazuju da resveratrol takođe pomaže da se stimuliše proizvodnja kolagena. Ovo mu daje još više snage za usporavanje znakova starenja!

Štiti vašu kožu

Vaša koža je izložena svim vrstama stresora iz okoline. Jedno od najznačajnijih je UV zračenje sunca, koje ubrzava starenje kože i stvaranje slobodnih radikala. U stvari, previše izlaganja UV zracima može izazvati oštećenje ćelija, oštećenje DNK i rak kože.

 

zaštita kože

Antioksidansi, uključujući resveratrol, imaju moćne prednosti u zaštiti od ove vrste oštećenja kože.

Studije su pokazale da resveratrol pomaže u zaštiti vaše kože na ćelijskom nivou od UV oštećenja i usporava fotostarenje u tom procesu. (Fotografsko starenje se odnosi na bore, tamne mrlje itd. koje nastaju usled izlaganja UV zračenju.)

Resveratrol može čak pomoći u sprečavanju raka kože!

Najbolji izvori resveratrola u hrani

Kao i kod  vitamina, najbolji način da dođete do resveratrola je kroz ishranu. A hrana koja u sebi ima resveratrol je zdrava i zbog raznih drugih korisnih sastojaka koje sadrži.

Namirnice najbogatije resveratrolom su:

  1. Crno vino– Ovo je najpoznatiji izvor resveratrola, ali ne i najidealniji zbog prisustva alkohola. Razlog zašto je vino potentan izvor resveratrola je taj što se u procesu proizvodnje vino ne pasterizuje i ne kuva, pa su svi korisni sastojci iz grožđa očuvani. Količina resveratrola u crnim vinima ide od 1mg do 5mg po boci (750ml), a u belim vinima oko 0.2mg.
  2. Grožđe– Ako želite da izbegnete alkohol, umesto ispijanja vina jedite grožđe. U njemu se nalaze velike količine resveratrola, kao i vitamina C. U crnim i crvenim vrstama grožđa ima više resveratrola nego u belim, otprilike od 0.24 do 1.25mg po čaši (160g).
  3. Sok od grožđa– Sokovi napravljeni od crnog grožđa imaju oko 0.5mg resveratrola po litru. Zbog procesa pasterizacije u sokovima ima manje resveratrola nego u vinu, ali i dalje su te količine dovoljne. Prednost je što u sokovima nema alkohola, ali zato ima više šećera.
  4. Kikiriki– Količina resveratrola u kikirikiju je uporediva sa crnim vinima. U sirovom kikirikiju ima od 0.01mg do 1.12mg resveratrola na 100g kikirikija, u zavisnosti od vrste. Pečeni i prženi kikiriki sadrže znatno manje količine resveratrola.
  5. Pistaći– Pistaći su manje poznat izvor resveratrola, koga ima čak i više nego u kikirikiju, u proseku 0.2mg na 100g pistaća. Pored toga, pistaći sadrže i mnoge druge hranljive materije.
  6. Crna čokolada– Crna čokolada ima u proseku 0.035mg resveratrola na 100g čokolade. Pored toga, ona u sebi ima i drugih važnih minerala kao što su gvožđe, selen, magnezijum i cink. 
  7. Bobice– Razno bobičasto voće je takođe bogat izvor resveratrola (količina na 100g): borovnica (0.383mg), ribizle (0.67mg) i brusnica (1.92mg).
  8. Dud– Dudinje imaju 5mg resveratrola na 100g voća, tako da one predstavljaju najbogatiji prirodni izvor ovog antioksidanta.

Da li je hrana dovoljna ili su vam potrebni suplementi?

Da li znate koliko vam je dnevno potrebno resveratrola?

To pre svega zavisi od sveopšteg zdravlja i ciljeva koje želite da postignete. Teško da ga možete uneti samo putem ishrane,pa slobodno dopunite ove vrhunske izvore da biste dobili njegove zdravstvene prednosti.

 

I tu suplementi dolaze do izražaja, jer oni predstavljaju jednostavniji i zdraviji način da unesete resveratrol u svoje telo. Iako su vino i čokolada sjajni izvori resveratrola, previše alkohola i šećera svakako neće doprineti poboljšanju vašeg zdravlja.

Mi vam preporučujemo SOUL, kao jedan od najboljih izvora resveratrola koji će vam pomoći da sprečite bolesti povezane sa starenjem, koji štiti vaše telo od štetnih oksidanata, poboljšava vaše zdravlje i čini vas otpornijim na razne bolesti.

 

Neka istraživanja pokazuju da resveratrol može da reaguje sa razređivačima krvi i drugim lekovima, ali nema drugih poznatih neželjenih efekata

Share This