fb

Jedite jabuku i pola banane svaki dan, to će Vam pomoći da smanjte rizik i do 40% od kardiovaskularnih bolesti. Rezultati dolaze iz ankete od gotovo pola milina učesnika u razdoblju od 7 godina, sprovedenog od Univerziteta Oxford, učesnici su bili podeljeni u grupe.

 

– Nemojte nikada jesti voće

– Jesti par puta mesečno

– 1-3 dana nedeljno

– 4-6 dana nedeljno

– Jesti svaki dan.

U početku skupina učesnika nije imala većih kardiovaskularnih problema niti je uzimla neke lekove za hipertenziju. Analiza podataka prikupljenih istraživanjem potvrdila je da navika jedenja voća dnevno pomaže ljudima da smanje rizik od bolesti srca za 25-40% u odnosu na učesnike koji nisu uzimali voće.

Naučnici su utvrdili da jedenje češće voća , smanjuje rizik i preporuka je dnevno da se uzima oko 150gr voća kako bi se postigla najbolja efikasnost. Ova količina je ekvivaletna za jednu jabuku i pola banane svaki dan. Osim toga dnevna potrošnja voća smanjuje rizik od smrti i do 32% prema sličnim istraživanjima.

Objavljena studija nije prva studija koja daje preporuke o značaju voća i povrća u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja za ljude. I pre toga slična istraživanja takođe su potvrdili da je voće izvrsna hrana i antioksidans u otklanjanju otrovnih hemikalija iz organizma.

Pacijeti od bolesti srca i krvnog pritiska treba podsticati da jedu više svežeg voća dnevno.
Potrebno je jesti što više voća dnevno kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Share This