fb

Podizanje sretne porodice

Svima nam je potrebno sigurno mesto, fizičko i emocionalno – da se vratimo kući.

Naše psihičko i emocionalno stanje može uticati na fizičko zdravlje kako na pozitivan, tako i na negativan način.

Deci je naročito potreban siguran, čvrst dom u kome će se osećati zaštićeno. Davanje utočišta vašoj deci je ogroman dar.  Istraživanja pokazuju  da odrasli koji svesno stvaraju domove u kojima neguju dobre porodične odnose, pronalaze  lepotu zajedničkog života, imaju manje stresa, boljeg su zdravlja i srećniji su jer žive na sigurnom mestu.

Šta je potrebno za stvaranje sretne porodice, kada moderni život preti da nas svlada?

Evo pet tajni srećnih porodica koje lako možete iskoristiti u svom domu za stvaranje radosne i povezane porodice u kojoj svi uživaju, gde čak i tinejdžeri  cene vreme provedeno sa vama.

1. Imajte jedan zajednički obrok: bilo ručak ili večeru

Verovatno ste čuli da je zajednički obrok dobra stvar za vašu decu, ali možda ne razumete kako to može da promeni život vašeg deteta. Što deca češće imaju takav zajednički obrok, bolje se osećaju u školi, ređe pate od depresije, manja je verovatnoća da upadu u loše društvo.

sigurno mesto porodični ručak

2. Uvedite neke dnevne rutine u sigurno mesto

sigurno mesto dečija rutina

 

Deca napreduju u rutinama  Predvidljiva rutina omogućava deci da se osećaju sigurno, razvijaju samodisciplinu. i steknu osjećaj majstorstva u upravljanju svojim životima.

3. Budite prisutni za svoju decu

Jedan od razloga zbog kojeg se deca na kraju dana raspekmeze, je taj što su gladna i umorna. Drugi razlog je što im je naporno izdržati ceo  dan u kome su sučeni sa raznim izazovima. Čim vas vide, njihovo „izvršno ja“ se opusti, pa žele potražiti utehu kod mame i tate. Budite spremni biti emocionalno prisutni za svoju decu, odagnat ćete neke strahove i neuspehe, pružiti  im ugodnost i sigurnost.

sigurno mesto porodica

4. Igrajte se sa svojom decom

sigurno mesto porodična igra

 

Od zarazne zabave smehom  do improvizirane borbe jastucima, unesite  duh radosti i zaigranosti u vaš dom. To  neguje vašu porodicu kao malo šta drugo.

5. Organizujte porodične sastanke

Čini li vam se ta ideja nesigurno i veštački Možda na prvi pogled, ali ako probate, svidet će vam se. Oni vam daju način da rešite neke situacije  kada su svi mirni. Oni pomažu vašoj deci da nauče rešavati probleme, da se osećaju kao sastavni članovi porodice. Oni čak pomažu braći i sestrama da reše međusobne nesuglasice i da više poštuju jedni druge.

Praktikovanjem ovih 5 predloga stvarate sigurno mesto, tj. sretnu i stabilnu porodicu.

sigurno mesto porodični sastanak

Kakva je vaša porodična kultura, kako držite porodicu na okupu?

Share This