fb

Da li ste znali

da većina sredstava za održavanje kućne higijene sadrže formaldehid, materiju koja može iziritirati oči, kožu i grlo vašeg ljubimca?

Pas može da, zajedno sa hranom, unese štetne materije ako jede sa poda, ili mačka – ako se liže pošto se igrala na tepihu. Može se takođe desiti i da životinja u igri ili iz radoznalosti poliže ili udahne neko sredstvo za održavanje kućne higijene, kao što je tečnost za pranje ili osveživanje kupatila.

Životinje imaju brži metabolizam i manja pluća od nas. Njihovom organizmu je teže da eliminiše toksine. Bliže su zemlji, a time i direktnom kontaktu sa toksičnim materijama. To ih čini ranjivijim. Znaci trovanja mogu biti od suzenja, povraćanja, teškog disanja, do konvulzija i grčeva mišića.

Šamponi za tepih sadrže perhloretilen, koji izaziva uznemirenost, premor i gubitak apetita. Neka sredstva za poliranje poda mogu imati kancerogene sastojke, kao i one koji oštećuju bubreg, jetru, srce, centralni nervni sistem.

Problem je u tome što na većini proizvoda za čišćenje čak ni ne piše koje probleme mogu da izazovu, kako kod ljudi tako i kod kućnih ljubimaca.

Tu su još i razna sredstva protiv insekata ili glodara, osveživači prostorija i dr.

Share This