fb

Kako ostati pozitivan u dugotrajnoj bolesti

Minimizirajte stres

 Pokušajte se što više kloniti stresa. Kad god ste u stresnoj situaciji, zapitajte se, mogu li učiniti nešto da to kontrolišem? Ako je odgovor ne, pokušajte odstupiti od stresnih misli, jer ne biste trebali brinuti zbog nečega što se ne može promeniti. Neke stvari trebaju biti takve kakve jesu, pa zašto onda trošiti svoju mentalnu energiju. A ako je odgovor da, onda prestanite brinuti i počnite delovati. Zašto brinuti o nečemu što možete uspeti kontrolisati ili promeniti.

Osetite male pobede

  Život čine male stvari. U našem užurbanom i ambicioznom životu često zaboravimo obratiti pažnju na male stvari koje radimo ili se događaju oko nas. Pokušajte se usredsrediti na te sitnice, te male pobede. To će vam pomoći da ostanete motivisani i pozitivni. Čak je i kuvanje dobrog obroka mala pobeda. Kad to osećate i cenite, trenirate mozak da bude pozitivan prema sebi.

Odklonite svoje razmišljanje od negativnog ka pozitivnom

 Pokušajte se odvratiti od žalbenih misli i biti zahvalni. Ako se žalite zbog svega i svačega, postajete negativniji. S druge strane, ako budete zahvalni, počet ćete osećati snagu pozitivnog razmišljanja.

Ako doživljavamo dan s jakim bolovima, prve misli su obično „zašto ja?“ ili „zašto se moram suočiti sa svim tim?“, ali ove će misli samo povećati nelagodu. Možemo pokušati odstupiti od njih misleći da nije svaki dan isti. Jučer nije bilo isto, a ni budućnost neće biti ista. To je samo privremena faza.

 Radite šta volite

To je jedna od najboljih stvari koja vam može pomoći da odvratite svoj um i misli. To može biti jednostavno poput uživanja u šolji kafe, čitanja knjige ili poseta nekome ili negde.

Share This