fb

Hrana koju bi trebali jesti kad ste bolesni ili se oporavljate od bolesti

Kada ste bolesni ili se oporavljate od bolesti, važno je da se hranite kvalitetnom hranom koja će vam pomoći u oporavku. Imuni sistem ima veliku potrebu za energijom i presudno je za brz i potpun oporavak da ima dovoljno hranjivih sastojaka za njegovo napajanje.

oporavak od bolesti

Kada se razbolite, briga o sebi postaje važnija nego ikad, a jedna od najvećih stvari pod vašom kontrolom je ono što jedete.
Pogledajmo šta biste trebali, a što ne biste trebali jesti kad ste bolesni.

Jedite:

Hranjiva hrana – hrana zdravog razuma, za koju znate da je dobra za vas. Voće i povrće, meso i riba uvek će biti najbolja hrana.
Lagana i lako probavljiva – probavljanje hrane zahteva puno energije i tu energiju ne želite oduzeti od imunog sistema. Neka vaši obroci budu lagani i lako probavljivi. Izbegavajte teške skrobove.
Velika gustina hranjivih materija – vašem telu treba mnogo hranjivih sastojaka, zato se opredelite za hranu sa što više vitamina, minerala i fitonutrijenata.

Izbegavajte:

Šećer – jer će oslabiti imuni sistem i to je poslednje što trebate jesti kad ste bolesni. Čak i ako osećate da vam je potrebno više energije, pokušajte da izbegnete šećer i umesto toga jedite zdravu hranu i u organizam unosite dovoljno tečnosti.
Jaku hranu – ako ne želite da opteretite probavni sistem, kako bi telo moglo svu svoju energiju usmeriti na imunološki sistem i borbu protiv bolesti.

Hidratacija:

Hidratacija je najvažnija kad ste bolesni. Svakoj pojedinoj ćeliji u telu treba dovoljno vode i elektrolita za efikasan rad. Ako ne budete pravilno hidrirani, usporit ćete proces oporavka i inhibirati vaš imunološki sistem.

Obavezno pijte puno sveže vode.

Share This