fb

Jedna od najvažnijih tajni dobrog zdravlja nema nikakve veze s bolnicom

Zdrav život je bio luksuz ranijih vremena, kada ovo uopšte nije bilo tema. Današnja hrana je višestruko obezvređena sa vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, aminokiselinama i drugim nutritivnim vrednostima a vrlo često je i GMO modifikovana.

Na zdrav život utiče vrlo često i način današnjeg života, brz tempo, stresne situacije, fizička neaktivnost i drugi faktori rizika.

Odnosi se na odabir načina života i zdravstvene odluke koje donosimo svakodnevno . Ovaj aspekt je dobio na značaju u modernoj zdravstvenoj zaštiti, jer stručnjaci otkrivaju da zdraviji životni stilovi pružaju brojne prednosti, uključujući i smanjenje dugoročnih troškova zdravstvene zaštite kako zajednici, tako i pojedincu.

zdrav život

Vođenje zdravijeg načina života obuhvaća širok spektar, uključujući prehranu, spavanje, vežbanje i stres.

Zdrav život i ishrana

 • Naviknite organizam na redovne obroke u redovnim vremenima
 • Ne prejedajte se i prekidajte obroke prije nego napunite stomak. Pun stomak ima mnoštvo negativnih posledica na zdravlje. Prekomerna težina i pretilost postaju sve raširenija pojava. Ovaj zdravstveni problem svetskih razmera, povezan je i sa povećanim rizikom od šećerne bolesti tipa 2, kardiovaskularnim bolestima, rakom i smrtnošću. 
 • Koristite u ishrani što više svežeg povrća i voća, Svakodnevni unos voća i povrća smanjuje rizik od nastanka bolesti krvnih sudova, dijabetesa (šećerne bolesti), malignih oboljenja.
 • Umanjite unos mesa a naročito mesnih prerađevina. Unos proteina možete odlično zameniti sa mahunastim povrćem, gljivama, sirovim sjemenkama, ribom …
 • Umjesto belog hleba koristite integralni, umjesto rafinisane soli koja je po sastavu zapravo spoj samo dva elementa, natrij i horid, koristite nerafinisanu so koja sadrži sve minerale mora, a more je po svom mineralnom sastavu veoma slično ljudskoj krvi.
 • Umanjite ili totalno ukinite unos šećera ili ga po potrebi zamijenite sa prirodnim medom
 • Doručak je veoma bitan obrok jer je ujutro metabolizam najbolji i zato mu posvetite pažnju i uzmite sebi vremena za kvalitetan doručak.
 • Jedite raznovrsnu hranu jer ne postoji namirnica koja bi zadovoljila sve potrebe našeg organizma po pitanju hranljivih sastojaka.

Zdrav život i voda

 • Voda se unosi u velikim količinama u organizam te bi bilo poželjno koristiti kvalitetnu vodu (sa malo hemije, po mogućnosti čistu izvorsku vodu). Vodu ne treba piti ili je treba piti u manjim količinama uz obroke i neposredno poslije obroka, kako bi probavnim enzimima olakšali probavne aktivnosti.  Najčešće se preporučuje min. 1-2 sata poslije obroka.
 • Preporučljivo je dan početi sa čašom vode koja se pije u manjim gutljajima i sa malim pauzama.

Zdrav život i alkohol

 • O štetnosti alkoholnih pića  već dosta je rečeno.

Čuvajte se hladnoće

 • Ne izlažite se previše/predugo hladnoći tj. gledajte da ne ozebete prečesto (hladne ruke, noge, struk, glava …). Malo je naučnih studija koje govore o ovome da bi se mogao izvući pouzdan zaključak. Prema spisima iz tradicionalne medicine ozeblost jedan od glavnih uzročnika slabljenja organizma.

Zdrav život i fizička aktivnost

 • Koristi od fizičke aktivnosti su mnogobrojne. Ako redovno vježbate primjetit ćete da imate više energije, kondicije i da ste boljeg raspoloženja. Redovnim fizičkim aktivnostima također poboljšavate nivo šećera u krvi, nivo masnoća u krvi, utičete na smanjenje krvnog pritiska i smanjujete rizik od stvaranja krvnog ugruška, utičete na ublažavanje stresa, poboljšavate elastičnog Vašeg srca itd.

Zdrav život i san

 • San je neophodan za dobro zdravlje. Manjak sna kao i istrzan san mogu biti uzročnici većeg broja oboljenja. Sama činjenica da nedostatak zdravog sna već u kratkom roku (par sedmica) utiče na povećanje razine šećera u krvi govori dovoljno o njegovoj bitnosti. Spavajte u prostorijama u koje ne dopire svjetlost od uličnih svjetiljki, u prostorijama gdje nema elektronskih uređaja kao što su TV, mobilni telefoni, radio aparati, wi-fi antena … . Spavanje je potrebno za okrepljivanje organizma i regeneraciju tkiva. Ne idite u krevet prekasno i ustajte sa izlaskom sunca. Zdrav i umjeren san je uskoj u veoma jakoj vezi sa zdravstvenim stanjem.

Balans socijalnog života i radnih obaveza 

 • Uravnotežen socijalni život sa umjerenim radnim vremenom (ako je to moguće u današnje vrijeme) smanjuje hormone stresa i utiče na zdrav imunitet. Pojačan stres uzrokuje povećanje slobodnih radikala i padanje imuniteta što predstavlja izuzetno pogodnu podlogu za nastanak bolesti.

  Stres je veliki krivac za pogoršanje zdravstvenih ishoda. Dugoročno izlaganje organizma stresu, preterano lučenje kortizola i drugih hormona stresa može poremetiti gotovo sve procese u telu. To može dovesti do raznih hroničnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, bolesti srca i poremećaj spavanja.

Duhovne aktivnosti

 • Istraživanja ukazuju na to da praktikovanje duhovnih vježbi pozitivno utiče na zdravlje. Inače, poznato je da vjera ljudima pomaže da se nose sa svakodnevnim problemima, stresom i emotivnim problemima, te jača optimistične poglede na život što veoma koristi zdravlju tijela i duše.
Share This